Búcsúzunk Wendelin Gelzenlichtertől
Wendelin Gelzenlichter (a képen jobb oldalon)

Búcsúzunk Wendelin Gelzenlichtertől, az altshauseni testvérvárosi kapcsolatok egyik prominens személyétől, aki 87 éves korában 2019. december 15-én hunyt el Altshausenben. 

Talán sokan nem is tudják azok közül a bicskeiek közül, akik testvérvárosunktól, Altshausentől kapott kerékpárokkal kerekeznek, hogy ezeket saját költségén, időt és munkát nem kímélve Wendelin Gelzenlichter maga javított meg és hozta közlekedésre alkalmas állapotba azért, hogy másoknak segíthessen. Több mint 600 általa megjavított kerékpár érkezett Bicskére és került szétosztásra a gyermekotthonban, a tűzoltóságon, az egyházak és a városi rászorulók között.

Wendelin Gelzenlichter 1932-ben a fehéroroszországi Neubadenben született. Onnan testvéreivel és édesanyjával menekült Lengyelországon keresztül Németország felé egészen Altshausenig.

Bicskére először 1993-ban látogatott el az Altshauseni Önkéntes Tűzoltóság delegációjával. Ezen első látogatástól kezdve, megszeretve a magyar mentalitást és lelkesedve az itt tapasztalt vendégszeretetért, állandó és szilárd támogatója lett a bontakozó testvérvárosi kapcsolatnak. Otthonának ajtaja mindig nyitva állt a magyar delegáció tagjai előtt. Az évek során több mint 50 alkalommal fogadta és látta vendégül a már szintén elhunyt feleségével, Berta asszonnyal a magyar delegáció busz- és gépkocsivezetőit.

Testvérvárosi kapcsolatunk megőrzéséhez és kibontakozásához nyújtott több mint 30 éves önfeláldozó és példamutató munkájáért 2017-ben mondott hálás köszönetet neki Bicske Város Önkormányzata kitüntetés adományozásával.