Elismerések átadása, szórakozás, tűzijáték

Bicske Város Önkormányzata 2017-ben is méltó módon ünnepelte augusztus 20-át, Szent István királyunk, a keresztény magyar államalapítás és a magyar állam fennállásának emléknapját.

A megemlékezésen, melyet a rossz idő miatt a Szentháromság katolikus templom falai között tartottak, a Bicskei Fesztivál Fúvószenekar, Szanyi Bettina és a Hajnali Vándorok együttes is közreműködött.

Az ünnepi beszédet Pálffy Károly polgármester mondta, aki Szent István király életútjának méltatásán túl hangsúlyozta, hogy István király tettei iránymutatóul szolgálhatnak nekünk abban a harcban, amelyet meg kell vívnunk napjainkban. Mint mondta, veszélyben van Európa, veszélyben van kereszténységünk, és veszélyben van magyarságunk is, melyre a veszélyt a korlátlan migráció jelenti.

- Hazánkban nincsenek terrortámadások, zavargások, erőszak, etnikai és kulturális összeütközések. Ez pedig olyan érték, amely minden gazdasági és jóléti javat felülír. Mert milyenek lennének hétköznapjaink, ha félnénk utcára menni? Mit érnének országos és városi fejlesztéseink, amelyben pályázati sikereinknek köszönhetően szerencsére bővelkedünk, ha nem lennénk biztonságban? Mit érnének közös ünnepeink, ha nem mernék részt venni azokon? – tette fel a kérdéseket a polgármester.

Kiemelte, hogyha mindezt meg akarjuk védeni, nekünk, magyaroknak egységesen össze kell fognunk, erősnek és ellenállónak kell lennünk. Meg kell védenünk mindazt, amit Szent Istváni-útnak nevezünk. Beszédét Orbán Viktor által 2003-ban, még az Európai Unióhoz való csatlakozásunk előtti évben, augusztus 20-án elmondott beszédéből származó idézettel zárta: „Az Európai Unióban is merjünk magyarok lenni! Merjünk magyarok lenni a gazdaságban, a közéletben, a határon túli magyarok ügyeiben és a szellemi életben is. Ha merünk magyarok lenni, akkor sikeresek is lehetünk. Meggyőződésem szerint augusztus 20. ma azt üzeni a magyar nemzetnek, hogy légy önmagad, mindenki más már foglalt!”

Augusztus 20-a egyben az új kenyér ünnepe is.  A református egyház részéről Máténé Antal Éva és Máté János lelkészek, a Baptista Gyülekezet részéről Rácz Lajos lelkész mondtak áldást az új kenyérért, a római katolikus egyház részéről pedig Varga Imre címzetes esperes szentelte meg az új kenyeret.

Ezt követően városi kitüntetések átadására került sor. Sági Ferencné, a Bicskei Karitász vezetője Bicskéért Emlékéremben, míg a Bicske Városi Óvoda nevelőtestülete Bicske városáért közösségi díjban részesült. Pálffy Károly polgármester mindemellett polgármesteri kitüntetést adományozott Gottfried Bettenmann és Wendelin Gelzenlichter urak részére az altshauseni testvérvárosi kapcsolat megerősítéséért végzett több évtizedes áldozatos munkájuk elismeréseként.

Az ünnepség folytatásaként megkoszorúzták Szent István szobrát, majd a Városháza aulájában Bálint Istvánné alpolgármester köszöntőjét követően Bazsinka Zsuzsanna és Dr. Végh Róbert díszpolgárok leleplezték a Díszpolgárok Falát.

A napnak azonban nem volt még vége, hiszen délután a Bicske Szíve Parkban családi- és gyermekprogramok, a Kossuth utcában motoros egykerék show, a nagyszínpadon pedig Mészáros János Elek és a Retro Band várta késő estig az érdeklődőket. Volt ökörsütés is a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. felajánlásának köszönhetően, a Barátság Nyugdíjas Klub tagjai pedig palacsintával készültek erre a napra.

Az augusztus 20-ai programsorozat végül egy gyönyörű tűzijátékkal zárult.

Fotó: Adravecz Tamás/Ivanics Imre