FELHÍVÁS AZ AVAR ÉS KERTI HULLADÉK ÉGETÉS SZABÁLYAINAK MEGVÁLTOZÁSÁRÓL

Bicske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2021. (IV.14.) önkormányzati rendelete az avar és kerti hulladék égetéséről megengedte a lakosságnak, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében történő veszélyhelyzet ideje alatt a zöldhulladékot a rendeletben előírtak szerint elégesse. Azonban a rendelet 2022. június 1. napjától hatálytalanná vált, tekintettel arra, hogy a felhatalmazást adó jogszabályi rendelkezést hatályon kívül helyezték.

Több tanulmány is kimutatta, hogy szoros az összefüggés a vírusos légúti megbetegedések súlyossága, az emiatti elhalálozások száma, valamint a légszennyezés között. Minél szennyezettebb levegőben tartózkodik valaki és minél hosszabb ideig, annál nagyobb a kockázat. 

Így helyi szabályozás hiányában az avarégetéssel kapcsolatban az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225.§ (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak, melynek alapján

Bicske teljes közigazgatási területén - belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során   keletkezett zöldhulladék

                                                                   SZABADTÉRI ÉGETÉSE TILOS!

Természetesen ez a tilalom nem terjed ki a kerti sütögetésre, bográcsozásra és grillezésre, ahogy a tűzgyújtási tilalom sem érinti a saját kertünkben történő sütögetést.

Az ingatlanokon keletkezett avar és kerti hulladék feldolgozására, illetve elszállítására több lehetőséget is biztosít Bicske Város Önkormányzata.

A kerti hulladék elszállításán túl nagyszerű és gazdaságos megoldás a komposztálás, mellyel könnyen megtermelhetjük mi magunk a kertünk ápolásához szükséges hasznos tápanyagokat rejtő humuszt. A komposztálás nem nehezebb, vagy időigényesebb, mint tüzet rakni, őrizni és megfelelően eloltani azt. Elegendő pár faléc is, hogy megfelelő komposztálót alakítsunk ki a kertben. Heti 10-20 perc időráfordítás és újra szabadabban lélegezhetünk és még a kert is meghálálja a humusz nyújtotta táplálást szebb és egészségesebb növényekkel, vagy újabb ágyások kialakításával.

Kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy a tiszta és élhető város megteremtése, valamint mindannyiunk egészségének megóvása céljából az avar és kerti hulladék égetéssel kapcsolatos előírásokat önként legyenek szívesek betartani!

                                                                                          

                                                                                                                Bálint Istvánné

                                                                                                                  polgármester