Két bicskei értékkel bővült a Fejér Megyei Értéktár

Immár 23- ra nőtt a Fejér Megyei Értéktárban szereplő értékek száma. A május 3-án Székesfehérváron ülésező Fejér Megyei Értéktár Bizottság a Bicskei fehérhímzés és Jakab István László festőművész, a népi építészetet megörökítő festményeinek felvétele mellett a Fejér Érték logo elfogadásáról is döntött.

Balog Gábor, a Fejér Megyei Értéktár Bizottság elnökének elnökletével szavazott a Bizottság két bicskei javaslatról: a Bicskei fehérhímzés és Jakab István László festőművész, a népi építészetet megörökítő festményeinek felvételéről az értéktárba. A Bizottság a beérkezett javaslatok alapján a két bicskei értéket a Fejér Megyei Értéktárba történő felvételre alkalmasnak találta. A Fejér Megyei Értéktár Bizottság a megyei értékek népszerűsítése céljából új arculati elemmel bővült: a Fejér Érték logo elfogadásával. Ezentúl a logo használatával tovább erősítik az értéktárba került értékek jelentőségét.

A Bicskei fehérhímzés a helyi kulturális örökség patinás része, országos szinten jegyzett hímzés méltán híres a népművészet, a hagyományápolás történetében. A fehérhímzés egyszerűségével, tiszta fehér mintáival ízlésesen alkalmazkodott a régebbi korok igényeihez. A hímzésben csak fehér fonal és az alap játéka, ennek helyes megkapó elosztása az, ami a szemet gyönyörködteti. A 70-es években Farkasné Horváth Sarolta iparművész alapított Népi Iparművészeti Díszítő csoportot a fehérhímzés felélesztése, hagyományőrzése céljából. Főleg szálán varrott, lyukkivágásos bicskei fehérhímzések készültek, terítők, függönyök, borítók, futók, blúzok, vállkendők, kötények, a takácsmesterek mintáit és szövéseit átköltötte hímzésre. 2011-től az újraalakult a hagyományokat őrző szakkört Szebényi Zsoltné vezeti.

A Jakab István László festőművész, a népi építészetet megörökítő festményei - A festő, Jakab István László akvarelljein megjelennek szűkebb hazája, Bicske és Fejér megye építészetének jellegzetes értékei ugyanúgy, mint az elszakított országrészek – ma már sokszor az enyészett vagy a tudatos romolás áldozatásul esett építményei, pl. Verespatak, Ady Endre szülőháza és még egyéb nevezetességek. Művészeti és néprajzi értékei mellett a Jakab hagyaték identitásunk megőrzésében is kiemelt szerepet tölt be.