KKV-k iparűzési adóelőleg bevallása

Tájékoztatás a helyi iparűzési adó, valamint adóelőleg bevallásához, megfizetéséhez kapcsolódó szabályokról

A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Kormányrendelet 1. §-a értelmében a 2021. évben végződő adóévben a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozásoknak a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék.

Tekintettel arra, hogy a jogszabály szerint ez a kedvezmény a 2021. évben végződő adóévre vonatkozik, a mérsékelt adómértékkel majd a 2022 májusában benyújtandó helyi iparűzési adóbevallásban kell számolnia az érintetteknek.

A Kormányrendelet 2. § (1) bekezdése alapján a (3) bekezdésben meghatározott adatok alapján a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalkozónak a 2021. évben, az adott előlegfizetési időpontban esedékes - a Htv. szerint bevallott és a 2021. évben az önkormányzati adórendelet szerinti adómértékkel bevallandó - adóelőleg 50 százalékát kell az egyes esedékességi időpontokban megfizetni.

Az adóelőleg felezésének lehetőségével azonban csak abban az esetben élhet a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő adózó, ha a NAV honlapján elérhető 21NYHIPA nyilatkozatot a NAV felé megteszi. A nyilatkozatot kizárólag elektronikusan lehet benyújtani a NAV-hoz.

A nyilatkozatot a működő adózók 2021. február 25-éig, míg a 2021. február 25-e után alakuló kkv-k 2021. december 31-éig nyújthatják be.

Az iparűzési adóelőleg-kedvezmény érvényesítéséhez szükséges a telephely bejelentés megléte is a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, így javasolt annak ellenőrzése. A nyilatkozatot a NAV csak azoknak az önkormányzatoknak továbbítja, amely telephelyként, vagy székhelyként náluk be van jelentve.