Látványos tréningen bizonyítottak a bicskei tűzoltók

 

A Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság vezetői a főfoglalkozású és önkéntes tűzoltók számára szituációs tréninget szervezetek október 8-ra. A Fejér Megyei Kormányhivatal Bicskei Járási Hivatalának legfelső szintjei szombat délelőtt egy katasztrófa helyszínére hasonlítottak Bicskén, a Kossuth téren.

A szervezők az irodaépület, jelenleg használaton kívüli negyedik és ötödik emeletét az egészségre ártalmatlan, úgynevezett színházfüsttel elárasztották, két gázpalackot és két eltűnt személyt pedig „elrejtettek” a károsodott szinteken. A feltételezés szerint az épület tetején szigetelési munkálatok közben tűz keletkezett, amely átterjedt az ötödik emeletre, a sűrű füst pedig két szintet is elárasztott. A szolgálatban lévő és a telefonon érkező riasztást követően a laktanyába érkező bajtársak mit sem tudtak a tréningről, mindaddig, amíg ki nem értek a helyszínre. A riasztást követően két tűzoltóautóval és tizenkét tűzoltóval hajtották végre az életmentést, a veszélyt jelentő gázpalackok felderítését és kimentését, mindezt természetesen a tűzoltással párhuzamosan.

A bicskei tűzoltók annak ellenére, hogy nem hivatásos keretek között végzik a feladataikat, a hivatásosokkal mindenben megegyező szakmai tudással és technikai háttérrel biztosítják a védelmük alatt álló területen élő állampolgárok biztonságát. Ennek fenntartása érdekében folyamatos képzésekkel és gyakorlatokkal tartják naprakészen az állomány elméleti és gyakorlati tudását.

A gyakorlat szervezéséhez, lebonyolításához segítséget nyújtott Szabó Gábor, járási hivatalvezető, Pálffy Károly, Bicske város polgármestere, valamint Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője.

Fotó: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes