Magyarok Kenyere: kenyérben a jótékonyság
Fotó: Ivanics Imre
Fotó: Ivanics Imre
Fotó: Ivanics Imre
Fotó: Ivanics Imre
Fotó: Ivanics Imre

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főszervezésében és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége együttműködésével idén is elindult a Magyarok Kenyere program. A szándék nyolcadik éve változatlan: a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült liszt és a belőle készült kenyér a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez jut el.

Idén, a Fejér megyében összegyűjtött búzát jelképesen Bicskén, a járási hivatalban öntötték össze. A programon részt vett dr. Simon László kormánymegbízott, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Varga Imre István, a NAK Fejér megyei elnöke, Molnár Tamás, az Etyeki Gazdakör elnöke, a város részéről pedig Pálffy Károly polgármester és Bálint Istvánné alpolgármester.

Az összeöntött búzát Varga Imre katolikus plébános, Szebik Károly evangélikus lelkész és Máté János református lelkész áldotta meg.

Az eseményen elhangzott, hogy a program támogatottsága évről évre növekszik, 2017-ben is minden eddigi rekordot megdöntött a 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból származott mennyiség: a 2011-es 10 tonna után 2016-ban 515, 2017-ben pedig már 628 tonna adománybúza gyűlt össze. Még soha annyian nem vettek részt adományozóként a programban, mint 2017-ben: összesen 3969 (2392 magyarországi, illetve 1577 határon túli) magyar gazda gyűjtött búzát.

A közreműködő malmok által megőrölt búza mintegy 380 tonna lisztet eredményezett, amelyet a közel 80 ezer rászoruló gyermeket ápoló és gondozó szervezet kapott meg. A liszt nagy részét 2017-ben is a program kiemelt kedvezményezettjei kapták, de a korábbi évekhez hasonlóan ismét lehetőség nyílt arra, hogy minden magyarországi megye karitatív szervezetei részesüljenek az adományokból.

A korábbi évekhez hasonlóan, természetesen idén is érkezett felajánlás a bicskei gazdáktól is. Köszönet illeti ezért Horváth János, Konrád Gábor, Kontra Imre, Ifj. Varga János és Bárány Zsolt urakat.