Népszavazás: a bicskei menekülttábor bezárása is a tét

A Petőfi Sándor Művelődési Házba lakossági fórumra hívta a Bicskén és környékén élőket Tessely Zoltán Fejér megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője szeptember 13-án. A téma az október 2-ai népszavazás és a migráció aktuális kérdései voltak.

A rendezvény előtt a parlamenti képviselő Pálffy Károly polgármesterrel és Kontrát Károllyal, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárával közösen sajtótájékoztatót tartott. Ott kiderült, a bicskei befogadó állomás bezárása is a tét a népszavazáson.

Pálffy Károly hangsúlyozta, a bicskeiek saját bőrükön érzik, hogy 1989 óta van befogadó állomás a városban. Mint mondta, a tábor eleinte a romániai diktatúra elől menekülőknek adott menedéket, zömmel magyar honfitársainknak. Ezt követően a világ különböző pontjairól érkező embereknek.

- Bicske elfogadta a tábor létezését, toleránsak és elfogadóak voltunk. Így volt ez mindaddig, amíg a zárt befogadó állomást nyílttá nem tették az Európai Bíróság döntése után. Ezt követően gyökeres változás állt be, mert a migránsáradat immár a mindennapjainkban is megjelent – fogalmazott hozzátéve, hogy a hivatalosan 462 fős tábor létszáma többször az 1500 főt is elérte.

Megemlítette az internetkávézókban felgyülemlett migránsokat, akik miatt a helyiek „kénytelenek voltak az utca túloldalára átmenni, mert féltek”. Hozzátette, megváltozott a menekültek viselkedése: az utóbbi időben már nem segítséget kértek, hanem elkezdtek jogokat, követeléseket megfogalmazni.

- A türelmünk elfogyott. Köszönet Orbán Viktornak és a magyar kormánynak azért, mert meghallották a bicskeiek kérését és úgy döntöttek, bezárják a tábort. Nagyon várjuk ezt a pillanatot – mondta Pálffy Károly.

A városvezető azt kérte mindenkitől, hogy október 2-án szavazatával védje meg az otthonát, országát és ezzel egész Európát.

Tessely Zoltán köszönetet mondott a polgármesternek, aki a 2008 és 2014 közötti politikáját folytatta és azóta sem arról szólnak a hírek, hogy az itt élők olajat öntenek a tűzre, hanem tesznek azért, hogy nyugalom legyen a városban.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány mindvégig a város mellett állt. Példaként említette a Készenléti Rendőrség idevezénylését, illetve a pluszforrások megítélését, amire „más városoknak nem volt esélye”.

- Pontosan tudjuk, hogy a lakossági fórum témája nem helyi ügy, hanem országos, de mi erről azért egy kicsit többet tudunk. Látjuk, mire számíthatunk, ha nem leszünk elég erősek és a betelepítés miatt ilyen embereket kell befogadnunk saját közösségünkbe. El kell menni mindenkinek október 2-án és voksával segítenie kell megvédeni Bicskét és egész Magyarországot – hangoztatta a parlamenti képviselő, aki szerint a népszavazás hosszútávon meghatározza majd az ország jövőjét.

Kontrát Károly elmondta, hogy mind Tessely Zoltán, mind Pálffy Károly polgármestersége idején folyamatos kapcsolata volt a várossal. Emlékeztetett rá, hogy az első Orbán-kormány idején államtitkárként ismerte meg a bicskei menekülttábort, ahol akkor egészen más viszonyok voltak, mint ma. Megerősítette, hogy 2016. december 31-én megszűnik a bicskei befogadó állomás. Hangsúlyozta: a BM folyamatosan azon dolgozik, hogy annak a kormánydöntésnek érvényt szerezzen, miszerint év végére meg kell szüntetni a befogadó állomást.

Az államtitkár kiemelte, hogy október 2-a történelmi nap lesz, amely hosszú évtizedekre meghatározza Magyarország jövőjét.

- Abban bízunk, hogy nagyon sokan elmennek és nemet mondanak a kérdésre, mert ez nemzeti ügy és nem pártpolitikai. A cél a haza megvédése, állampolgárként voksolva bárki megvédheti az országot. A sikeres és eredményes népszavazás megóvhatja a nemzetet az Európai Bizottság döntései elől, mint a kötelező betelepítési kvóta létszámkorlát nélküli alkalmazása, az ország szankcionálása 250 ezer euró, vagyis 78 millió forint bírság (migránsonként) megfizetés formájában – mondta Kontrát Károly.

Újságírói kérdésre közölte, már most sem érkeznek új migránsok a táborba, év végéig pedig fokozatosan kiürítésre kerül a bicskei befogadó állomás.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a migrációs helyzet előre nem látható változása vagy az október 2-ai népszavazás eredményessége is befolyásolhatja még a megvalósítást.

A folytatásban került sor a lakossági fórumra, amelyre zsúfolásig megtelt a művelődési ház nagyterme. Az előadók (Pálffy Károly, Tessely Zoltán, Kontrát Károly) mindegyike hangoztatta a népszavazás tétjét, annak Bicskére és az egész országra, a jövőre gyakorolt hatásait.