Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel köszöntöm Bicske város honlapján!

Bicske 2016-ban ünnepli várossá nyilvánításának 30. évfordulóját, jóllehet, történelme egészen az újkőkorig nyúlik vissza: ez idő egyik legfontosabb települését ugyanis Bicske-Galagonyáson tárták fel.

Városunk a Vértes és a Gerecse hegység aljában fekszik, alig 35 km-re a fővárostól, a híres Etyek-Budai borvidék részeként. Dombjaival, pincesorával, szőlőhegyeivel, halastavaival, és annak gazdag madárvilágával csalogatja ide a természet kedvelőit. Településünk határában folyik a Szent László patak is, amely a legenda szerint nevét onnan kapta, hogy Szent László királyunk a tarjáni szikláknál vizet fakasztott a botjával.

Napjainkban Bicske egy, a Budapesti agglomerációhoz egyre szervesebben kapcsolódó, dinamikusan fejlődő kisváros, amely ugyanakkor megőrizte mezővárosi hangulatát.

Az utóbbi években folyamatosan fejlődött infrastrukturális és közösségi életünk egyaránt. Megújultak intézményeink, közösségi tereink, úthálózatunk – összességében sikerült szebbé és szerethetőbbé tenni településünket. Célom, hogy Bicske tovább haladjon ennek a fejlődésnek az útján, az itt élőknek kellemes lakóhellyé váljék, az ide látogatóknak pedig minél több látnivalót, programot és tartalmas élményt nyújtson.

Bicske és környéke sokszínű kikapcsolódási lehetőségeket nyújt mindenki számára. Legnagyobb büszkeségünk, egyben nemzeti kincsünk is az az 1700-as évek végén épült Batthyány-kastély, amelynek 20 holdas védelem alatt álló angolparkja közel negyedmilliárd forintból újult meg 2015-ben.

Városunkba látogatóknak érdemes megtekinteni építészeti örökségeinket, helytörténeti gyűjteményeinket, megismerkedni a helyi értékeinkkel, feltöltődni a wellness résszel bővített tanuszodánkban, vagy piknikelni a Bicske Szíve Parkban a Város Kemencéjénél, amelyet három játszótér sziget vesz körül.    Városházánk előtt a megpihenni vágyókat pedig a középkori templomromok között padokkal, ivókúttal és (nyáron) hatalmas árnyékot adó fákkal várjuk.

Töltsön el Ön is pár napot városunkban, amely polgárainak híres vendégszeretetét mi sem bizonyítja jobban, mint az a karácsonyi ének, amely arról szól, hogy ha Jézus Bicskén született volna, nem szenvedett volna hiányt semmiben:

„Ó ha Magyarországban,                   Mert adnánk jó mézecskét,
Bicske mezővárosban,                        vajas édes tejecskét,
jöttél volna világra,                            szükségedet megszánnánk,
akadnál jobb országra.                       párnácskánkba takarnánk.”

(Idvezlégy kis Jézuska – bicskei népének)

Pálffy Károly

polgármester