Sikeres volt a 36. Bicskei Napok

Kikapcsolódás, élmények, gasztronómia, sport – ezek jellemezték a május 11. és 14. között megrendezett 36. Bicskei Napokat. A szokásoknak megfelelően a programfolyamot megelőzte a május 9-én, 19. alkalommal, Döme Kata által megrendezett Virágözön virágvásár, ahol bárki megtalálhatta a számára legkedvesebb virágokat, melyekkel aztán színesítheti otthonát és mindennapjait. Szintén a megnyitó előtt rendezték meg a Batthyány-kastély parkjában a gyermeknapot, ahol a játékos vetélkedőktől kezdve a sportversenyeken át a kézműves foglalkozásokig sok minden várta a fiatalokat.

A május 11-ei megnyitóünnepséget Vadász Attila orgonajátéka vezette fel. A Petőfi Művelődési Központ dísztermében Bálint Istvánné alpolgármester és a képviselő-testület több tagja mellett a rétyi és a csapi delegáció tagjai is megjelentek, hogy együtt ünnepeljenek Bicskével.

Pálffy Károly polgármester nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy ha májust írunk, akkor Bicskén a szokásosnál is jobban pezseg az élet, hiszen mindenki tudja, hogy a Bicskei Napok programsorozata zajlik. Emlékeztetett rá, hogy idén más események is felbolydulást okoztak a városban, hiszen előbb az Európa Napnak adott otthont a város, majd a térség legkiválóbb tűzoltóit, a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság tagjait ünnepelték a Tűzoltónapon.

- Ha emlékeznek rá, a tavalyi Bicskei Napok keretében ünnepeltük Bicske várossá nyilvánításának 30. évfordulóját. A megnyitón akkor azt mondtam, hogy városvezetőként célom, hogy Bicske tovább haladjon a megkezdett fejlődés útján, mely érdekében minden szükséges lépést meg fogunk tenni. Büszkén mondom, hogy az akkori beszédemben felvázolt, és talán csak álomnak tűnhető elképzelések egy részéből mára már valóság vált, hiszen több, jelentős sikerről számolhatok be most Önöknek – mondta a polgármester, hogy aztán említést tegyen az új járási hivatal építéséről, a Bicske és Tarján közötti kerékpárútról, a Szent László-patak árvízvédelmének kiépítéséről, valamint a szennyvíztisztító-telep bővítéséről. Hozzátette: megújul és egy csoportszobával bővül a Városi Bölcsőde épülete, mintegy 200 millió forintból fejlesztik a Városi Piacot, és egy kiállítótermet is létrehoznak a „Bicskei Kultúrkúriában”. Úgy vélte, ez a sikersorozat folytatódni fog a közeljövőben, hiszen sok lezáratlan pályázata van még az önkormányzatnak.

Pálffy Károly beszéde végén köszönetet mondott az előkészítésben és a lebonyolításban szerepet vállalóknak lelkes hozzáállásukért és fáradhatatlanságukért.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében azt emelte ki, hogy a város a Bicskei Napok alkalmával szebb, pozitívabb arcát kívánja megmutatni a világnak. Mint mondta, ilyenkor nem csak a bicskei polgároknak, hanem a szomszédos településeken élőknek, sőt az egész járásnak szólnak a programok.

- Persze, nem csak a Bicskei Napok programjai, hanem egy-egy fejlesztés sem csak a városnak szól, az egész térségnek hasznára vannak. Ilyen lesz a bölcsőde vagy a piac építése, de említhetem korábbról az Egészségügyi Központ fejlesztését, az Egészségfejlesztési Iroda létrehozását, vagy akár a járási hivatal folyamatban lévő építését – sorolta a képviselő.

Tessely Zoltán megemlítette, hogy az általa felügyelt Pannónia Szíve fejlesztési koncepció keretében kerékpárút-hálózat létesül, de a Hegyi kastély újjáépülhet, a mauzóleum és a csillagda megújulhat, miközben az egykori befogadó állomásból turisztikai jelentőséggel bíró autós sportkempinget kívánnak létrehozni közvetlenül a 2,2 milliárd forintból létesülő sportcsarnok mellett. Mint mondta, további cél, hogy a térség kiemelt turisztikai desztinációvá váljon Esztergom-Fertőd-Sopron, a Balaton, Budapest agglomeráció és Tokaj-Hegyalja mellett. Amennyiben pozitív döntés születik erről, akkor további közel 100 projekt megvalósulhat mintegy 100 milliárd forint értékben.

A beszédeket követően Zsohár Melinda újságíró nyitotta meg „Fák, virágok, fények” címmel a Csabdin élő Hantosné Lovászi Erika festőművész kiállítását. A tárlat megtekintését követően a református templomban Vadász Attila orgonakoncertje zárta a nyitónapot.

A Bicskei Napok második napja a Bicske Városi Óvoda sportnapjával, illetve az általános iskolások flash mobjával indult, majd a Születésfa felöltöztetésével folytatódott: 39 bicskei újszülött névtáblája került fel a fa ágaira, az önkormányzat részéről Ivanics Imréné pedig emléklappal köszöntötte az elmúlt egy évben született csöppségeket. Délután megnyílt a Szent László Általános Iskola jubileumi fotókiállítása a Fiatalok Házában „Az én hitem, az én világom” címmel, majd Zombori Györgyi „Merengő festő” című tárlata a Batthyány-kastélyban. A Bicske Szíve Parkban a zenéé volt a főszerep: a Bicskei Huszárzenekar fellépését követően a Party Maffia és az Oláh Szabolcs Jazz Quintett adott koncertet. A legkitartóbbak ezután sem mentek pihenni, hanem kosárlabdázással folytathatták az estét és éjszakába nyúlóan pattogtattak a Csokonai Vitéz Mihály Iskola Szent István úti tornatermében.

Május 13-án a gasztronómiáé volt a főszerep. A III. Települések ízei főzőverseny a kulináris élvezetek kedvelőit csalogatta ki a Bicske Szíve Parkba, ahol termelői és kézműves kirakodóvásár, népi játszótér, mesesátor, könyves sátor, agyagozás is várta az érdeklődőket. Jóllehet, az esős idő miatt a színpadra tervezett események egy részére sátorban került sor, de ez az óvoda tánccsoportjait nem tántorította el, előadásaik mindenkit elkápráztattak. Délben jó ebédhez szólt a nóta Tóth Éva és Leblanc Győző jóvoltából, majd a kedvezőbbre váló időjárásban a Vértesalja és Vál-völgye településeinek néptánc gálája zajlott a nagyszínpadon. Este a sikeres fesztiválzenekar, az Ocho Macho gondoskodott a jó hangulatról.

Szombaton azonban nem csak a Bicske Szíve Parkban, hanem a város más pontjain is pezsgett az élet. A horgászat szerelmeseit verseny várta a nagyegyházai tónál, a VW Bogár kedvelői piknikeztek a kastélyparkban, miközben a kastélyban a Bicske Barátok Köre találkozója keretében Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész és felesége, Ardey Edina „Ketten”című kiállítása nyílt meg. A sport kedvelői focimeccseken szurkolhattak, volt diák, női és férfi labdarúgó mérkőzés, majd a Futabicske versenyzői a rangadók után startolhattak el.

A május 14-ei zárónap hagyományosan a családoké volt. Délelőtt a Tanuszodában úszóversenyek zajlottak, míg a Buzánszky Jenő sportcsarnokban az asztaliteniszezők küzdöttek meg egymással a X. Batthyány Kupáért. A családi délután keretében sport- és táncbemutatóknak tapsolhatott a közönség. A 36. Bicskei Napokat vasárnap délután pedig a Kiskalász zenekar koncertje zárta a Bicske Szíve Parkban.