Tájékoztató földi szúnyoggyérítésről

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Magyarország Kormánya elrendelte Magyarország területén a csípőszúnyogok gyérítését.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0.6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Bicskén a földi kémiai védekezés 2020. július 3-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre. Rossz idő esetén a védekezést 2020. július 4-5. napján ugyanebben az időszakában hajtják végre.

A Bicskei Polgármesteri Hivatal a bejelentési kötelezettségüknek eleget tevő méhészeket külön, írásban is tájékoztatta a szúnyoggyérítésről.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyűjtő elemeket.