Települési mentőcsoportok gyakorlata

 

 

Bicske városa adott otthont a települési önkéntes mentőcsoportok részére szervezett Rendszerbeállító és Nemzeti Minősítő gyakorlatnak. A gyakorlaton a házigazda Bicske mellett Vértesacsa és Kajászó települések mentőcsoportjai is részt vettek.

A nap rövid elméleti felkészítéssel indult, melyen az alapvető katasztrófavédelmi ismeretek mellett a résztvevők munkavédelmi oktatásban is részesültek. Emellett a Vöröskereszt Mór és Bicske területi szervezete munkatársainak köszönhetően egészségügyi szűrővizsgálaton vettek részt, majd az újraélesztés fogásait is elsajátították.

A gyakorlat során feltételezett helyzet szerint, egy heves esőzés miatt a város több utcáját veszélyezteti a villámárvíz. A védekezésre való felkészülés érdekében a gyakorlati helyszínen két feladatot kellett végrehajtani a megjelenteknek. Először a homokzsákos védekezés alapvető szabályaival ismerkedtek meg, amit aztán azonnal ki is próbáltak.

Ezt követően egy 200 méter hosszú felszíni vízelvezető árkot kellet megtisztítani a növényzettől, ezzel biztosítva a víz szabad lefolyását.

A jó hangulatú gyakorlatot Vén Norbert tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője megfelelőre értékelte. (www.katasztrofavedelem.hu)

2016. október 15. 21:11

Fotó: Udvardi János tű. alezredes