Tovább korszerűsödik a Csokonai Prohászka úti épülete
Fotó: Ivanics Imre
Fotó: Ivanics Imre
Fotó: Ivanics Imre
Fotó: Ivanics Imre

A korábbi energetikai célú fejlesztéseket követően tovább korszerűsödik a Bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola Prohászka úti épülete.

A bicskei és gárdonyi járás területén, EFOP-pályázatokból megvalósuló fejlesztésekről szerdán tartottak sajtótájékoztatót Bicskén.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ tankerületi igazgatója elmondta, hogy tanulást segítő terek infrastrukturális fejlesztése valósul meg a következő hónapokban a két járás öt intézményében. Hozzátette: a megújuló épületekben minden adottság meglesz ahhoz, hogy a legmodernebb pedagógiai szemlélettel formálják a gyerekek életét.

Közölte, hogy a digitális megújulás is cél volt, így a beszerzendő eszközök a mai kor követelményeinek megfelelnek.

A Csokonaival kapcsolatban kiemelte: a Prohászka úti épületben 77,1 millió forintból a tornaterem tetőhéjazata újul meg, sportpadlót fektetnek és az egész intézmény fűtéskorszerűsítésére is sor kerül, többek között kazáncserékkel. A nyelvoktatás minőségének javításához tableteket szereznek be, de szekrényeket, fali táblákat is vásárolnak.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő a baloldali ellenzék oktatási bizalomvesztést hangsúlyozó állításaira reagálva kijelentette: nem érti ezeket a megnyilvánulásokat, hiszen 2010-es kormányváltás előtt épületfejlesztésekről szó sem lehetett, hiszen az állami normatíva csak a költségek 48 százalékát fedezte, és a helyi önkormányzatoknak kellett azt kiegészítenie a túlélés érdekében. Hozzátette: a pedagógus szakma 2010-re le lett járatva, a tanári pályát választók száma jelentősen lecsökkent, miközben a diákok kötelezettségei nem voltak szinkronban a jogaikkal, a feléjük támasztott elvárásokkal.

A képviselő megjegyezte: ma már az állam irányítja a köznevelést és finanszírozza is teljes egészében. Az elmúlt 7 évben bevezették 3 éves kortól a kötelező óvodáztatást, a pedagógus életpályamodellt, az igazolatlan hiányzásokkal kapcsolatos szankciókat, az egész napos iskolát, amely kötelező 16 éves korig, az ingyenes tankönyveket, továbbá az ingyenes étkezést, az iskolatej programot kiterjesztették, az Erzsébet-programot pedig elindították.

Pálffy Károly polgármester örömének adott hangot a pályázati siker miatt, amely azt is jelenti, hogy a tankerületek és az önkormányzatok közösen, összefogva, céljaikhoz forrásokat szereztek. Kiemelte, hogy az épület külső hőszigetelését és nyílászáró cseréjét követően végre a fűtéskorszerűsítésre is sor kerül, valamint a tornaterem is megújul.

Fontosnak nevezte, hogy Bicskén a nem önkormányzati fenntartású iskolákban is a gyerekek megfelelő képzést kapjanak, és az épületek a 21. századi követelményeknek megfeleljenek.

Bárányos József igazgató szerint a forrás révén a külsejében teljesen felújított épület belül is szebb lesz.