Zánkán táboroztak a kárpátaljai magyar gyerekek

A Zánkán található bicskei tábor mindig is a gyerekek paradicsoma volt. Nem először tapasztalhatták meg mindezt azok a kárpátaljai magyar gyerekek, akik néhány napot a Balaton mellett tölthettek a nyár folyamán. A táborok háttérmunkáinak szervezését magára vállaló Bálint Istvánné alpolgármester a Bicskei Újságnak elmondta, hogy harmadik éve határon túli, Kárpátaljáról érkező magyar ajkú fiatalok is eltöltenek néhány napot Zánkán. Utóbbi tábort Bicske és a környező, 34 település önkormányzatai, illetve bicskei vállalkozók és magánszemélyek finanszírozták, e nemes gesztust pedig a gyerekek minden évben kis műsorral hálálják meg.

A kárpátaljai fiatalok tábora augusztus 16-tól 20-ig tartott és 38 gyerek vett részt benne. A felügyeletet ellátó négy felnőtt egyike volt Szécsi Ervinné, aki hangsúlyozta, hogy a gyerekek hálásak a lehetőségért és nagyon szeretik a zánkai tábort.

- Ez volt a harmadik alkalom, hogy Tessely Zoltán kezdeményezésére tábort szerveztünk a nehéz körülmények között élő, magyar ajkú fiataloknak. A Balaton-part közelsége miatt a fürdés állandó program volt, de volt sárkányhajózás Balatonfüreden, és megtekintettük a tihanyi apátságot is, ahol megtapasztaltuk, hogy a tihanyi visszhang még mindig működik – mondta Szécsi Ervinné.

A négy nap alatt számos programon vettek részt a gyerekek: vízi biciklizés, társasjátékok, bátorságpróba, tollaslabdázás, célba dobás és asztalitenisz is szerepelt a napirendben. A tábort felkereste Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Pálffy Károly polgármester és Bálint Istvánné alpolgármester néhány település polgármestereivel, akiknek a gyerekek pedig előadással kedveskedtek. A hat faház lakói külön-külön műsort állítottak össze, volt versmondás és éneklés is.

Hazafelé a táborozók megálltak Felcsúton a stadionnál, és kisvasúttal Alcsútdobozra mentek, ahol kipróbálták a kalandparkot. Végül augusztus 20-án Bicskén, az uszodánál koncerteket hallgattak, majd a tűzijátékot követően hazaindultak.