A zetelaki Ezüstfenyő Néptánccsoport előadása

Az augusztus 20-ai városi rendezvénysorozathoz kapcsolódóan  fergeteges előadást tartott az Erdély szívéből érkező zetelaki Ezüstfenyő Néptánccsoport augusztus 19-én a Fiatalok Házában.

Az együttes 2002-ben alakult Kovács Imre vezetésével Zetelkán. A székely nagyközség Erdély szívében, a Hargita hegyvonulata nyugati lejtői és a Nagy Küküllő folyó találkozásánál fekszik. Lakói mind magyar ajkú székelyek, lélekszámuk meghaladja a 6000 főt. A táncosok nagy részét a helyi iskola tanulói teszik ki. Jelenleg a csoportnak több mint 70 aktív tagja van, beleszámítva a kis- és középiskolás diákokat, akik a 16 év körüli idősebb táncosok egészítenek ki. A tánccsoport repertoárjában szerepel Kisküküllő-menti leánykörtánc, sűrű és ritka pontozó, ugyanakkor műsorukban megtalálhatóak az udvarszéki, moldvai, marosszéki, szatmári, illetve mezőségi táncrendek is.

Az együttes minden évben tíz napos turnét szervez Magyarországra, így már Bicskén is találkozhatott velük a közönség. A tánccsoport célja hagyományaink, a székely népviselet és táncrendek megismertetése és népszerűsítése. Mert mint ahogy a Nemzet Művésze, Sebő Ferenc megfogalmazta: “A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, nem is őrizni, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.”

Fotó: Ivanics Imre