Hírek külső forrásokból
Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hírei
  • A Fejér megye területén lévő erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében 2019. február 28-tól általános tűzgyújtási tilalom van érvényben. Tilos tüzet gyújtani a kijelölt tűzrakó helyeken, az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon, a közút és vasút menti fásításokban. Továbbá tilos a parlag- és gazégetés is.
  • A közúti és vasúti veszélyesáru-szállítás jogszabályi változásairól tartottak szakmai felkészítést február 27-én, szerdán a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon. A továbbképzést Csehó Tamás tűzoltó alezredes, megyei iparbiztonsági főfelügyelő nyitotta meg, majd Papp László, veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó tájékoztatta a résztvevőket az ADR és RID nemzetközi szabályozásának 2019. évi változásairól, valamint a hazai aktualitásokról.
  • Érintőlegesen összeütközött két pótkocsis teherautó, majd az egyik az út menti vízelvezető árokba hajtott február 28-án reggel Szabadbattyán és az úrhidai körforgalom között. A balesetben egyik jármű sofőrje sem sérült meg. Az építőanyagokat szállító teherautót a székesfehérvári hivatásos tűzoltók daruval húzták ki az árokból.
  • Kárfelszámoláshoz használható eszközökkel gyarapodott kilenc Fejér megyei önkéntes mentőszervezet. Az áramfejlesztőket és zagyszivattyúkat a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tartott ünnepségen vehették át a szervezetek képviselői február 28-án. A rendezvény része annak az uniós projektnek, amelynek keretében idén országszerte összesen kétszáz önkéntes mentőcsoport jut új eszközökhöz, modern járművekhez és felszerelésekhez, valamint képzési lehetőségekhez.
  • Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban lesz hallható teljes körű szirénapróba március 4-én, hétfőn.
  • A kigyulladt aljnövényzetről több lakóházra átterjedt a tűz február 28-án este Sárkeresztúron. A Vörösmarty utcában felcsapó lángok az erős szélben az égő nádasról, bozótosról és szemétkupacokról gyorsan terjedtek. A szomszédos Szabadság utcában kettő, régi építésű ház tetőszerkezete is lángba borult, másik kettő tetőhéjazata ugyancsak meggyulladt, egy ötödik családi házat a székesfehérvári hivatásos tűzoltók gyors beavatkozásukkal megvédték a tűztől.
  • Körülbelül négy hektáron égett a nádas és bozótos március 1-jén reggel Fejér megyében, Nádasdladány és Várpalota között. A tűzhöz a székesfehérvári és a pétfürdői hivatásos, valamint a polgárdi önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett több vízsugárral és kéziszerszámokkal, puttonyfecskendőkkel fojtották el a lángokat.
  • Állománygyűlésen emlékezett meg a polgári védelem munkájáról a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság március elsején Székesfehérváron. Az ünnepségen a polgári védelmi területen hosszú időn át nyújtott kiemelkedő tevékenységükért többen a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának elismerését vehették át.
  • Március elsején tartotta polgári védelmi ünnepségét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Budapesten. A rendezvényen a Nemzetközi Polgári Védelmi Nap alkalmából elismerésben részesült Kiss Péter József, a nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola nyugalmazott tanára és Koppán Viktor Dávid, a Fehérvári Tűzoltó Egyesület elnöke, a székesfehérvári járási mentőcsoport tagja.
  • Szivárgott a szén-monoxid egy családi házban március 3-án este Sárkeszin. A mérgező gázra egy szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat, akik értesítették a katasztrófavédelmet és kinyitották az épület ablakait. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók a szellőzőrés nélküli fürdőszobában, a nyílt égésterű gázbojler közelében kimutatták a mérgező gázt a levegőben.

Oldalak