Hírek külső forrásokból
Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hírei
  • Kukoricabálák és vasúti partoldal kapott lángra október 28-án, vasárnap késő délután Sárbogárdon. A töltés több helyen foltokban égett, és a learatott kukoricatarló végében a kétszáz bálából álló kazal is meggyulladt. A város hivatásos tűzoltói kéziszerszámokkal bontották szét az égő bálákat, és vízzel elfojtották a lángokat. A tűz oltása három órán át tartott.
  • November első napjaiban évente átlagosan húsz-harminc olyan esethez riasztják a tűzoltókat országszerte, ahol kegyeleti mécses, vagy koszorú okoz tüzet. A kegyeleti gyertyák és mécsesek a temetőkben és otthon is potenciális veszélyforrást jelentenek. Az esetek többségében csak kisebb károk keletkeznek, de minden évben előfordul, hogy egy kegyeleti gyertya komoly lakástüzet vagy sérülést okoz.
  • Egy korszerűbb gépjárműfecskendő segíti a jövőben a sárosdi önkéntes tűzoltó egyesület mentő tűzvédelmi tevékenységét, a helyi önkéntes erők gyors és hatékony beavatkozását. A katasztrófavédelem állományából kivont Mercedes 1124 TLF 2000 típusú tűzoltóautót október 26-án, pénteken ünnepélyes keretek között adták át Sárosdon.
  • Rendszerbeállító gyakorlaton bizonyította szakmai felkészültségét a martonvásári önkéntes tűzoltó egyesület október 27-én, szombaton Ráckeresztúron. A tűzoltási, életmentési és műszaki mentési feladatok egyidejű sikeres teljesítésével az utolsó feltételét is teljesítette a szervezet, hogy a közeljövőben önállóan is beavatkozhassanak a tevékenységi területükön, vagyis Martonvásár, Tordas, Ráckeresztúr, Gyúró és Baracska közigazgatási területén.
  • Kamion zárta el az utat október 30-án, kedden reggel Sárkeresztúr és Sárosd között. A rakomány nélküli nyerges vontató lesodródott a vizes, sáros burkolatról, az árokban néhány vékonyabb törzsű fát kidöntött, és az úton keresztbe fordulva állt meg. A sárbogárdi hivatásos tűzoltóság parancsnoka vette észre a balesetet, aki mikrobusszal a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ hallgatóit kísérte a fővárosba. Megálltak a járművel, majd odasiettek a vezetőfülkéhez, és kiemelték a sérült sofőrt a kamionból, aki erős fejfájásra panaszkodott. A férfit az esőben besegítették a mikrobuszba és a mentők kiérkezéséig mellette maradtak.
  • Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban lesz hallható szirénapróba november 5-én, hétfőn.
  • Október végével befejeződött a szezonális vihar-előrejelző és viharjelző szolgáltatás a tavainkon. A szezon mérlegét a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság képviselői sajtótájékoztatón ismertették a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban október 31-én.
  • Idén is meghirdeti a katasztrófavédelem a Társasházak napja elnevezésű konzultációsorozatot. A november 6-án kezdődő háromnapos rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek széleskörű tájékoztatást kapjanak a követendő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel is növelve a lakóépületek biztonságát.
  • A hosszú hétvégén két halálos kimenetelű, és három súlyos sérüléssel járó balesetnél avatkoztak be Fejér megye hivatásos tűzoltói. Több helyszínen hidraulikus feszítővágóval szabadították ki az egységek a roncsokba szorult sérülteket.
  • A katasztrófavédelem hivatásos állományában hosszú időn át töltött szolgálata és eredményes munkája elismeréséül dr. Pintér Sándor belügyminiszter Tűzoltósági Szolgálati Jelet adományozott a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei iparbiztonsági főfelügyelőjének, valamint több székesfehérvári és sárbogárdi hivatásos tűzoltónak. Az elismeréseket Magosi Lajos tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi igazgató adta át november 5-én Székesfehérváron.

Oldalak