Hírek külső forrásokból
Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hírei
  • Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban lesz hallható szirénapróba július 2-án, hétfőn.
  • Vasárnapra virradó éjjel érkezett egy bejelentés, mely szerint tűz van egy mezőkomáromi családi házban. A Jókai utcai lakóház konyhájában és a tetőszerkezet alól csaptak fel a lángok. A lajoskomáromi önkéntes tűzoltók érkeztek elsőként a helyszínre, akik két sérültet találtak az udvaron. Az ő állításuk szerint valaki még tartózkodott az épületben, ezért a tűzoltók azonnal megkezdték a felderítést.
  • Az idei évben először kiírták az önkormányzati tűzoltóságok eszközfejlesztését célzó pályázatot, amelynek elbírálását követően Fejér megyéből négy szervezet jut összesen tizennégy és fél millió forint támogatáshoz. A bicskei, a móri, a polgárdi és a váli önkormányzati tűzoltóság a rendelkezésre álló forrást a kötelezően előírt tűzoltóvédő- és tűzoltótechnikai eszközökre, valamint a készenlétben tartott gépjárműfecskendő vagy már meglévő technikai eszköz felújítására fordíthatja.
  • Állattartó karám gyulladt ki július elsején, vasárnap Sáregres közelében. A harminc négyzetméteres, félig fedett karám és mellette három körbála égett. A lángokat a sárbogárdi hivatásos tűzoltók két vízsugárral elfojtották. A tűzben négy kecske elpusztult, a karám megsemmisült.
  • Maró folyadékot szállító teherautó hajtott le az M7-es autópályáról július 3-án, kedden este Székesfehérvárnál. A Siófok felől Budapest irányába tartó pótkocsis jármű a szalagkorlátot és a vadkerítést is átszakítva, az úttól körülbelül húsz méterre a búzaföldön állt meg. A teherautó sofőrjét a megyeszékhely hivatásos tűzoltói emelték ki a vezetőfülkéből. A férfi a mentők tájékoztatása alapján a balesetben nem sérült meg, ám rosszulléte miatt kivizsgálásra kórházba szállították.
  • Akár tópartra, akár erdőbe kirándulunk, fontos, hogy az alapvető biztonsági és tűzvédelmi szabályokat betartsuk. Villámlással járó viharokra, heves zivatarokra jellemzően májustól augusztus végéig lehet számítani, ezért az esetleges sérülések és károk megelőzése érdekében rendszeresen tájékozódjunk a várható időjárásról. A fesztiválozók vihar esetén tartsák be a szervezők és a biztonsági személyzet utasításait.
  • A magasból lehulló vakolat és tégladarabok veszélyeztették a gyalogosokat július 5-én, csütörtökön Cecén. A Deák Ferenc utcában a körülbelül huszonöt méter magas templomtorony tetőszerkezetét és falazatát egy korábbi viharban a szél megbontotta. A sárbogárdi hivatásos tűzoltók az utca fölötti elektromos felsővezeték kiszakaszolása után a paksi emelőkosaras járműből közelítették meg a megrongálódott homlokzatot, és a meglazult részeket eltávolították.
  • A szomszédok figyelmességének köszönhetően nem történt komolyabb baj egy társasházban július 5-én, csütörtökön éjszaka Dunaújvárosban. A Római körúton a lakók az egyik második emeleti lakás ablakából füstöt láttak felszállni és értesítették a katasztrófavédelmet. A bejelentéskor elmondták, hogy a szobában ég a lámpa, de a dörömbölésre senki sem nyit ajtót. A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók a bejárati ajtót feltörték, és a lakásban már sűrű füsttel szembesültek.
  • Komoly előkészülést igényel valamennyi szervezőtől, hogy a fesztiválokra ellátogatók megnyugtató körülmények között tudjanak szórakozni. A katasztrófavédelem nemcsak rendszeresen ellenőrzi a fesztiválok biztonságát, hanem a szervezőket segítve részt vesz a biztonsági intézkedések megtervezésében és megtételében. Amennyiben egy rendezvényen kedvezőtlenre fordul az időjárás, esetleg tűz vagy baleset történik, néhány tanácsot érdemes megfogadni.
  • Személygépkocsik ütköztek július 7-én, szombaton kora este Székesfehérváron, a Mártírok útja és a Raktár utca kereszteződésében. A két autóban összesen hatan ültek, közülük négyen könnyebben sérültek. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók a műszaki mentés részeként áramtalanították a járműveket.

Oldalak