Hírek külső forrásokból
Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hírei
  • Több mint százharminc bejelentés érkezett a délutáni szélviharral összefüggésben vasárnap délután négy óráig Fejér megyében. Többségében fákat csavart ki a szél Székesfehérváron, a Velencei-tó déli partján, Sárbogárdon, valamint néhány esetben Dunaújvárosban, Adonyban, Bodajkon, Csákváron, Soponyán, Sárosdon és Seregélyesen. Személyi sérülés egyik esetnél sem történt.
  • A kétszázat meghaladja a vasárnapi szélviharral összefüggésben érkezett bejelentések száma Fejér megyében. Hétfőn délelőtt még ötven esemény felszámolása van folyamatban. A székesfehérvári és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók reggel óta kidőlt fáknál és megrongálódott tetőszerkezeteknél avatkoznak be.
  • A szélvihar miatti beavatkozások mellett közlekedési balesethez és egy kigyulladt épülethez riasztották a hivatásos tűzoltókat október 29-én, vasárnap délután. Káloz közelében egy autó csapódott árokba, vezetője súlyos sérüléseket szenvedett. Velencén egy lakóház pincéje égett.
  • A vasárnapi szélvihar nyomán csaknem nyolcvan helyszínre riasztották Fejér megye hivatásos tűzoltóit október 30-án hétfőn. A leggyakrabban kidőlt fákat, leszakadt ágakat daraboltak fel motoros láncfűrésszel a tűzoltók, többségében Székesfehérváron és Dunaújváros térségében, valamint a szomszédos Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklóson és Tasson. Nyolc esetben pedig épületek tetőfedését bontotta meg a heves szél. Sérülés nem történt.
  • Egykori élelmiszerbolt kisraktára gyulladt ki október 31-én, kedden este Agárdon. A Szövetkezetek útja és a Tél utca kereszteződésében a körülbelül ötven négyzetméteres melléképület lángokban állt. A tűz a főépület egyik helyiségére is átterjedt. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók az égő raktár közeléből egy személygépkocsit vontattak el, az épületből pedig egy motort hoztak ki. A lángokat két vízsugárral fékezték meg. Sérülés nem történt.
  • Teljesen kiégett egy vízisporteszköz-kölcsönző november 2-án, csütörtökön este a Velencei-tó partján. A részben téglafalazatú, részben könnyűszerkezetes faépület körülbelül háromszáz négyzetméteren égett. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a pusztaszabolcsi és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók több vízsugárral fékezték meg a tüzet. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a lángok a hat-nyolc méterrel távolabb lévő, használaton kívüli hotelra nem terjedtek át.
  • A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatja a lakosságot, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. harminc kilométeres körzetébe eső településeken a lakossági tájékoztató- és riasztó rendszer működőképességének ellenőrzése érdekében a megyében Alap, Alsószentiván, Cece, Előszállás, Nagykarácsony, Sáregres, Vajta településeken csökkentett üzemű (morgató) szirénapróba végrehajtására kerül sor november 6-án, hétfőn 13 órakor.
  • Húsz éves hivatásos szolgálati idejének elismeréseként dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere Szolgálati Jelet adományozott Szabó János tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gépjárművezetőjének. Szabó János 1982-től tizenöt éven át az egykori Fejér Megyei Tűzoltó-parancsnokság műhelyvezetőjeként dolgozott, majd 1997-ben szerelt fel hivatásos állományba gépjárművezetőként. Szolgálati feladatainak kiemelkedő teljesítéséért az elmúlt évtizedekben több alkalommal részesült vezetői dicséretben.
  • Panellakás szobájában keletkezett tűz november 6-án, hétfőn délután Dunaújvárosban. A Köztársasági úti épület első emeleti lakásának nappalijában a szekrényen lévő hifi gyulladt ki. A bent tartózkodó két lakó a lépcsőházba menekült. A lángokat a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók fojtották el, majd átszellőztették a füsttel telítődött lakást, és a tízemeletes lépcsőházban is kinyitották az ablakokat.
  • Fontos, hogy a gyerekek minél kisebb korban elsajátítsák a tűz elleni védekezés alapjait, személyes találkozások alkalmával megismerjék a tűzoltókat, és megtanulják, baj esetén hogyan kérhetnek segítséget. Ennek érdekében a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság rendszeresen fogadja a szervezett óvodai és iskolai csoportok látogatását. November 9-én a fehérvári Rákóczi Utcai Óvoda Pillangó csoportja érkezett a laktanyába.

Oldalak