Hírek külső forrásokból
Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hírei
  • Összeütközött két személygépkocsi január 2-án, kedden délután a 811-es főúton. Pátka és Lovasberény között az egyik autó vezetője a roncsok közé szorult, a másik jármű az árokba vágódott. A beszorult sérültet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a székesfehérvári hivatásos tűzoltók szabadították ki, ám a férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A másik sofőr a mentők tájékoztatása alapján könnyebben sérült. A műszaki mentésben a lovasberényi önkéntes tűzoltók is részt vettek.
  • Vízkereszt idején, január hatodikán bontják le a legtöbben a karácsonyfát a népszokás szerint. Fontos szem előtt tartani, hogy a fenyők gyúlékonysága a lakásokban napról napra fokozódik. A kiszáradt, gyantás fa könnyen, akár egy csillagszóró szikrájától is lángra kap. A száraz fenyőn nagyon gyorsan, pillanatok alatt terjed a tűz. A karácsonyfákon ezért már semmi esetre se gyújtsunk gyertyát, és az utolsó csillagszórókat is a fenyőkről leszedve a szabadban, vagy járólappal burkolt helyiségben gyújtsuk meg, ügyelve arra, hogy a szikrák a közelben ne okozzanak tüzet.
  • A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatja a lakosságot, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. harminc kilométeres körzetébe eső településeken a lakossági tájékoztató- és riasztó rendszer működőképességének ellenőrzése érdekében a megyében Alap, Alsószentiván, Cece, Előszállás, Nagykarácsony, Sáregres, Vajta településeken csökkentett üzemű (morgató) szirénapróba végrehajtására kerül sor január 8-án, hétfőn 13 órakor.
  • Egy gázpalack is felrobbant egy kigyulladt hétvégi házban január 5-én, pénteken délelőtt Székesfehérváron. A Kőrösi utcánál a körülbelül húsz négyzetméteres faház teljes terjedelmében égett. A tűzben egy kemping propánbutángáz-palack felrobbant, egy másikat pedig az oltási munkálatok közben találtak meg a tűzoltók. A lángok terjedését több vízsugárral fékezték meg. A tűzben a faház szinte teljesen megsemmisült, személyi sérülés nem történt.
  • Frontálisan ütközött két személygépkocsi január 5-én, pénteken délután Lajoskomárom és Enying-Kabókapuszta között. Mindkét autó az árokban állt meg. A helyszínre elsőként a lajoskomáromi önkéntes tűzoltóság érkezett ki. Az egyik jármű vezetője és mellette ülő utasa a roncsok közé szorult, a hátul utazó, könnyebben sérült fiatal lány ki tudott szállni a gépkocsiból. A másik sofőr szintén beszorult autójába.
  • A szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a dunaújvárosi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókat január 6-án, szombaton délután Mezőfalván. A családi ház fürdőszobájában egy nyílt égésterű gázkazán működött, amikor megszólalt a készülék közelében lévő műszer. A lakók lekapcsolták a fűtőberendezést, kinyitották az ablakokat és kimentek az udvarra. A tűzoltók újraindították a kazánt, ezután szén-monoxid-koncentrációt mértek a lakásban. Az esetről a katasztrófavédelem értesítette gázszolgáltató szakembereit és a kéményseprő-ipari közszolgáltatót. A gázüzemű készüléket annak ellenőriztetéséig, felülvizsgálatáig nem használják a lakók.
  • Sportcentrum öltözőjében keletkezett tűz január 7-én, vasárnap délután a Fejér megyei Dunaújvárosban. A Béke téri épület második emeleti férfimosdójában a fali elektromos kézszárító meghibásodott és kigyulladt. A fitneszteremben a dolgozókkal együtt tízen tartózkodtak, ők a katasztrófavédelem egységeinek kiérkezése előtt kimentek az utcára. A dunaújvárosi hivatásos tűzoltók a négyemeletes épületben lekapcsolták az áramot, majd a nagy füstben hőkamerával keresték meg a tűz pontos helyét, és egy vízsugárral eloltották az égő készüléket. Sérülés nem történt. A tűzben az egy légtérben kialakított mosdó, zuhanyzó és öltöző kormozódott.
  • A kétüléses gép Budaörsről Kaposújlakra tartott, amikor Zichyújfalu közelében a szántóföldbe csapódott január 8-án. A kisrepülőt vezető férfi a helyszínen életét vesztette, holttestét a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltói szabadították ki a roncsból, majd erőgépek segítségével húzták ki az összeroncsolódott légi járművet a szántóföldről. A balesethez a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is kiérkezett.
  • A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma tizenegyedik alkalommal hirdetett rajz- és irodalmi pályázatot általános iskolás tanulók számára Ne égess! címmel. A műveket meghosszabbított határidőig, február 2-ig várják a múzeum címére.
  • Személygépkocsi motortere gyulladt ki január 12-én, pénteken délelőtt Székesfehérváron. A József Attila utcában parkoló autó eleje füstölt, majd nem sokkal később lángok csaptak ki a motortérből. A tűz terjedését a megyeszékhely hivatásos tűzoltói fékezték meg, majd vízsugárral visszahűtötték a motorteret. Személyi sérülés nem történt.

Oldalak