Hírek külső forrásokból
Forrás: Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hírei
  • Fél órán belül két balesetnél avatkoztak be a tűzoltók október 29-én délután az M1-es autópálya Fejér megyei szakaszán. Bicske térségében egy személygépkocsi az előtte haladó másik autónak hajtott. A bicskei önkormányzati tűzoltók áramtalanították a második járművet, majd két kilométerrel távolabb, egy újabb karambolhoz riasztották az egységet. Mánynál ugyancsak két személygépkocsi ütközött, majd az egyikből füst szállt fel. A kezdődő tüzet a sofőrök egy porral oltóval elfojtották. A tűzoltók az autó motorterét visszahűtötték, és mindkét gépkocsit áramtalanították.
  • Dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója kinevezte tűzoltó századossá Deák János tűzoltó törzszászlóst, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki osztályának munkatársát. Deák János kinevezését október 30-án vette át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, ahol az ünnepélyes tiszti fogadalomtételre is sor került.
  • Szalagkorlát fúródott egy kisáruszállítóba október 30-án délután Lovasberényben. Az autó a 811-es főút melletti szalagkorlátnak ütközött, amely leszakította a motorháztetőt, azt átgyűrte az utastéren, és hosszában nyársalta fel a járművet. A sofőrt a helyszínen tartózkodók segítették ki a gépkocsiból.
  • Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban lesz hallható szirénapróba november 4-én, hétfőn.
  • Az előző évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem idén is megrendezi a „Társasházak napja” rendezvénysorozatot. November elején a székesfehérvári és a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltségen is várják a tűzmegelőzési hatósági szakemberek a társasházak lakóit, üzemeltetőit a tűzbiztonsággal kapcsolatos információkkal. A rendezvénysorozat célja, hogy a társasházak, lakóközösségek részletekbe menő tájékoztatást kapjanak az őket érintő tűzmegelőzési szabályokról, ezzel növelve a lakóépületek biztonságát. A szakemberek ismertetik az Országos Tűzvédelmi Szabályzat társasházakat, lakóközösségeket érintő, 2020 januárjában hatályba lépő változásait is.
  • Befogadó Nemzeti Támogatás Törzsvezetési Gyakorlatot tartott Fejér és Veszprém megye védelmi bizottsága még szeptemberben Várpalotán. A közös gyakorlat sikeres végrehajtása érdekében végzett munkájáért elismerő oklevelet és plakettet vehetett át Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltósági felügyelője. Az elismerést dr. Petrin László, a kormányhivatal főigazgatója adta át október 30-án a Fejér Megyei Védelmi Bizottság ülésén.
  • Tejszállító kamion borult fel november 3-án este Polgárdi és Kisláng között. A nyerges vontató lesodródott az útról és az árok melletti szántóföldön az oldalára borult. A sofőr a vezetőfülkébe szorult, őt a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett a sárbogárdi hivatásos és a polgárdi önkormányzati tűzoltók feszítővágóval szabadították ki a roncsok közül. Az útra került sarat és a burkolatra folyt tejet a tűzoltók vízzel lemosták.
  • Egy gyermek is tartózkodott abban a családi házban, ahol a mérgező gáz miatt jelzett a szén-monoxid-érzékelő november 2-án délután Sárbogárdon. A kétszintes családi ház földszinti fürdőszobájában egy nyílt égésterű gázkazán működése közben riasztott a készülék. A ház lakói kinyitották az ablakokat, és az udvaron várták meg a tűzoltókat, akik méréseket végeztek, amellyel szintén kimutatták a mérgező gázt az épületben. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. A szén-monoxid-érzékelő jelzésének köszönhetően személyi sérülés nem történt.
  • Az út szélén parkoló autónak ütközött egy személygépkocsi november 3-án délután Pákozdon. A műszaki mentéshez a székesfehérvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. Az út szélén parkoló autóban senki sem tartózkodott, a másik autó vezetőjét és utasát a mentők kórházba szállították.
  • Családi ház pincéjében robbant fel egy vegyes tüzelésű kazán november 4-én kora este Zámolyon. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel érkeztek ki a földszintes lakóházhoz. A füsttel telítődött pincébe légzőkészülékben mentek le, és egy vízsugárral eloltották fűtőberendezés környezetében égő anyagokat. A kazán széthasadásakor a közelben tartózkodó férfi megsérült, őt a mentők kórházba szállították.

Oldalak