Bicskén 27 fő vesz részt az országos szűrővizsgálatban

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az új koronavírus-járvány kapcsán hazánk négy, orvosokat képző egyeteme – a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem – és a Központi Statisztikai Hivatal közreműködésével kérdőíves felméréssel támogatott szűrővizsgálatot indított a 14 éves és annál idősebb lakosok körében május 1. és 14. között.

A kutatás célja, hogy pontosan, az egész országra érvényes módon feltérképezze a koronavírus-fertőzés elterjedtségét. A naprakész tudományos adatok kulcsfontosságúak a járvány sikeres leküzdésében, az egészségügyi dolgozók munkájában és a megalapozott döntések meghozatalában egyaránt.

Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának tájékoztatója szerint Bicske is bekerült a mintába, városunkból 27 személyt választottak ki az önkéntes, ingyenes szűrővizsgálatra.

A személyek kiválasztása reprezentatív véletlen mintavételen alapul, mely lehetőséget ad arra, hogy korcsoportos és regionális bontásban is megismerjék hazánk népességének fertőzöttségét. A felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatnak többek között a kockázati tényezőkről.

A felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak Ügyfélkapun, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

A szűrővizsgálatokra előre meghatározott helyszíneken és időpontokban kerül sor, de az idős, vagy beteg emberek esetén az otthonukban is elvégzik a szűrést.

A mintában szereplő minden egyes résztvevő kulcsszerepet játszik a járvány elleni küzdelemben, mivel sok, hozzá hasonló embert képvisel, ezért fontos, hogy minél több kiválasztott személy vegyen részt a kutatásban!

2020. május 5.

 

Fritz Gábor

jegyző