Háromszáz millióból újult meg az Egészségügyi Központ eszközparkja

298,82 millió forint vissza nem térítendő támogatásból jelentősen megújult a Bicskei Egészségügyi Központ eszközparkja. A november 7-ei projektzáró rendezvényen a pályázati pénzből beszerzett gépeket is bemutatták.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő az eseményen arról beszélt, hogy egy jó önkormányzat működésének három alappillére a gyerekekkel való törődés, az emberek számára biztonságot nyújtani, valamint jó környezetet és életfeltételeket biztosítani. Úgy vélte, hogy az új orvosi műszerek mindhárom cél tekintetében komoly előrelépést jelentenek. - Az intézmény idén 45 éves, és már 15 éve annak, hogy a város a szakorvosi ellátást saját kezébe vette. Akkor tízféle ellátási forma és 229 szakorvosi órakeret állt rendelkezésre, most viszont 29 különféle szakorvosi rendelés elérhető 498 szakorvosi órakeret mellett és ehhez további 85 nem szakorvosi órakeret jön még. Jelenleg 54 szerződött orvos, további 35 szakdolgozó dolgozik az intézményben. Azt gondolom, hogy a számok jól mutatják az intézmény fejlődését – emelte ki a képviselő.

Pálffy Károly polgármester kijelentette, hogy az egészségügyi központban hasonló fejlesztés még nem zajlott le. Az elnyert támogatásból és az 50 milliós önerőből közel 20 éves gépeket cseréltek le, illetve egy több mint 20 milliós szemészeti diagnosztikai berendezést szereztek be.

- Ezáltal jelentősen nő az ellátási színvonal, a leletezési és diagnosztikai folyamatok is javulnak. Azt hiszem, az önkormányzat helyes úton indult el, amikor a központot a térség meghatározó egészségügyi intézményévé kívánta tenni. A vezetéssel karöltve folyamatosan lépünk előre és a további bővítésben is partnerek kívánunk lenni – mondta.

Balogh Gyula, a Bicskei Egészségügyi Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, hogy a majd 300 milliós eszközbeszerzéssel átlépte a fejlesztésekre fordított összeg az egymilliárd forintot, ami az elmúlt években érkezett. Az új berendezések nem csak hazai, hanem nyugat-európai viszonylatban is megállják a helyüket – tette hozzá.

A beszédek elhangzását követően az igazgató körbevezette a megjelenteket – köztük Bálint Istvánné alpolgármestert és a környező települések polgármestereit – az épületben és megmutatta az új gépeket. A legnagyobb tétel a 18 éves röntgen eszközpark lecserélése volt, de a felvételező berendezést is digitálisra cserélték, ami a távleletezést is egyszerűbbé teszi a jövőben. Lecserélték a 12 éves mammográfiás műszerüket, a teljes ultrahangos eszközparkot, s négy darab felsőkategóriás berendezést szereztek be. Újdonság, hogy a jövőben rendelkezésre áll egy több mint 20 millió forintos szemészeti diagnosztikai berendezés, mellyel a szemfenéki elváltozások felfedezését és elkülönítését tudják hatékonyan megoldani.