ISMÉT JÁRHATÓAK A FAKIDŐLÉSEK MIATT KORÁBBAN LEZÁRT UTAK A BÜKKBEN

A Bükk hegység 700 méternél magasabban fekvő területein a szerda kora esti órákban havazás váltotta fel az addigi esőt, a hóréteg vastagsága az esti órákban elérte a 10 centimétert. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azonnal elkezdte az érintett utak tisztítását, az éjszaka folyamán három kombinált eszközhordozó dolgozott, összesen 7 tonna sót felhasználva. A nem szűnő havazás, a tapadó hó okozta sorozatos fakidőlések és a hóval terhelt, úttest fölé belógó ágak miatt a szakemberek korábban lezárták a bánkúti bekötőutat és a Miskolc-Dédestapolcsány összekötő út Mályika és Szentlélek közötti szakaszát. Mostanra mindkét út ismét járható.

A kidőlt fák eltávolításáról és a hóeltakarítási munkálatokról készült videó elérhető a Magyar Közút hivatalos Instagram oldalán, ezen a linken: https://www.instagram.com/p/CVAg41OI-bt/?utm_medium=copy_link.

A társaság a síkosságmentesítésen túl az útra dőlt fák és a hó súlya miatt az úttest fölé belógó ágak eltávolítására motoros láncfűrészekkel ellátott brigádot is a helyszínre küldött, valamint a Katasztrófavédelem munkatársai és a Rendőrség is segítették a munkát. A kidőlt fákat a szakemberek már eltávolították az útról, a belógó, hóval terhelt ágakról leverték a havat, szükség esetén az ágakat levágták. A térségben ugyanis a fáknak még megvan a lombkoronája, ráadásul a bükkfák gyökérzete nem túl mélyre nyúlik, így nehezebben bírják el a jelentős plusz terhet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a térségben közlekedőket továbbra is arra kérik, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek és még indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál (+36-1-336-2400), illetve a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék.