A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogatása

A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) 2017. november 10-ei ülésén a külhoni magyar szervezetek egyértelmű kérést fogalmaztak meg az anyaországi társadalom, a civil szervezetek és a politikai pártok felé, azzal kapcsolatban, hogy Magyarország álljon ki a külhoni magyar nemzetrészek jogvédelme mellett, és támogassa a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack európai polgári kezdeményezés).

A kezdeményezés arra irányul, hogy az Európai Bizottság végre foglalkozzon az őshonos nemzeti közösségek jogaival, és az Európai Unió fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségek védelme érdekében. Bár az Európai Unióban 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez, a mai napig nem született átfogó európai uniós kisebbségvédelmi szabályozás. Egy európai szintű kötelező kisebbségvédelmi szabályozás jelentős mértékben javítaná a nemzeti kisebbségek helyzetét. Az aláírásgyűjtés kulcsfontosságú jelentőséggel bír, hiszen sikertelensége több évtizedre visszavetheti az európai uniós kisebbségvédelmi érdekérvényesítési lehetőségeket.

A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést online és papír alapon is lehet támogatni. A kezdeményezés a www.jogaink.hu oldalon írható alá, illetve további információ is itt érhető el.