Tisztelt Bicskeiek!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a hazai és nemzetközi növényegészségügyi helyzetet, elemzik a magyar növényvilágot érintő kockázatokat. E tevékenységünkhöz kapcsolódóan ezúton szeretnénk felhívni figyelmüket a magyarországi borvidékeket egyre súlyosabban fenyegető szőlő aranyszínű sárgaság betegség (Grapevine flavescence dorée, FD) veszélyére. A már 15 borvidéken jelenlévő betegség rendkívül komoly növényegészségügyi és gazdasági kockázatot jelent a hazai szőlőtermelésre: a terméshozamot akár 50%-kal csökkentheti, de bizonyos fajtáknál teljes pusztulásához is vezethet. Településünk egy, a betegséggel már érintett borvidéken vagy annak közelében található. Emiatt kiemelten fontos, hogy minden helybéli szőlőtermesztő megtegye a szőlő aranyszínű sárgaság mielőbbi felszámoláshoz és a terjedés megakadályozásához szükséges intézkedéseket.
Legfontosabb tudnivalók a szőlő aranyszínű sárgaságról
A szőlő aranyszínű sárgaság betegség kórokozója az emberre nem veszélyes, ugyanakkor a szőlőtőkék terméshozamát akár 50%-kal csökkentheti és a szőlőtőkék teljes pusztulásához is vezethet.
Főként két módon terjed:
• fertőzött szaporítóanyaggal, valamint
• az amerikai szőlőkabóca vektor segítségével, amely a fertőzött növényről az egészséges szőlőre átszállva viszi tovább a kórokozót.
A betegség ellen hatékony növényvédő szer nincs. A terjedése azonban megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni célzott rovarölőszeres védekezéssel. Ehhez az alkalmazható készítmények listája elérhető a Nébih honlapján (https://portal.nebih.gov.hu/amerikai-szolokaboca). Azokon a területeken, ahol a védekezés elmarad, a betegség gyorsan terjed: évente megtízszereződhet a fertőzött szőlőnövények száma és a tőkék akár 80–100%-a is megfertőződhet a fitoplazmával. A megelőzés másik kulcsfontosságú eleme, hogy kizárólag ellenőrzött helyről származó szaporítóanyagot ültessenek a hobbikertészek és a gazdák egyaránt. A szőlő aranyszínű sárgaság betegség ún. karantén károsítónak számít az EU-ban (2019/2072/EU II. melléklet B része). Megjelenése esetén hatósági intézkedések is életbe lépnek, azonban azok nem érintik a bor készítését és annak forgalmazását.
A Nébih tematikus aloldalán a betegséggel kapcsolatos minden fontos információ elérhető: https://portal.nebih.gov.hu/novenyegeszsegugy